Isäntänsä Antti Autin nettisaitista nimensä näpsäkästi napannut AnttisWorld Cup järjestettiin toistamiseen Pyhällä. Kokoontumisajot olivat vailla vertaansa.

Ensinnäkin, Antti Autti on kuningas. Aikana jolloin ammattilaskijat tuntuvat toinen toistaan enemmän vätyksiltä on enemmän kuin piristävää nähdä ammattimies, joka jaksaa jakaa junnuille ohjeita miten bänkkejä tulisi ajaa. Kausi takana kuvauksia ja virtaa riittää edelleen antaa aikaa nuorukaisille.

Ei varmaan sattumaa, että Pyhällä on junnuja lähes puolet osallistujista. Se on banked slalom -tapahtumalle aikamoinen saavutus. Siellä isossa maailmassa eli muualla kuin Suomessa banked slalom elää vahvaa aikakautta, tai kai se on tavallaan aina elänyt, ja kyllä Suomessakin näköjään siitä diggaillaan. Hyvä niin.

Banked slalomissa nimittäin kiteytyy aika monta oleellista juttua lumilautailusta. Vauhdin hurma, kantilla ajo, omat valinnat, kikkailu, kurvailu, kavereiden kanssa hauskanpito, itsensä haastaminen. Jotenkin siinä on aika paljon enemmän kyse vain siitä miten itse nauttii kuin että mitä muut tekevät. Ja jostain syystä on ihan eri juttu mennä laudalla suoraan alaspäin ja hypätä kuin kerätä vauhti itse kaltevista kurveista ja sitten keksiä mitä sillä vauhdilla tekee. Se on hieno fiilis, kun itse saa laudan kanssa symbioosin, jossa yhdessä tehdään se juttu. Ei pelkkää akrobatiaa vaan yhteistyötä pulkan kanssa.

Pyhä on mahtava keskus. Sinne on hemmetisti matkaa kaikkialta, mutta kun sinne päätyy, on aivan omassa rauhassa. Aika pysähtyy, jopa tapahtumassakin.

Ihmiset laskeskelevat rauhassa rataa menemään, eikä ihan hirveästi tunnu siltä, että jokin tapahtuma olisi käynnissä. Silti, osanottajia on jotain 70 laskijaa, mikä olisi mille tahansa tapahtumalle paljon. Mikrofoniin puhuu silloin tällöin juontajat, joista toinen on pienessä krapulassa ja toinen jo nousussa. Hetki kiteyttää Lapin kevään.

Aw3

Eilen vedettiin retropipessä, joka tarkoitti keskelle rinnettä kissalla ja lapioilla kyhättyjä kahta lumikasaa. Nyt ne toimivat osana rataa. Jostain syystä joskus kivointa on laskea ei-niin-mitään. Useat laskijat ovat tulleet ympäri Lappia laskemaan ”halfpipeä”, kun sellainen kerrankin löytyy. Näyttävät nauttivan. Joko eivät tiedä mikä on oikea halfpipe tai sitten nimenomaan tietävät.

Aikalaskuissa kokemus on valttia. Kolme nopeinta aikaa menevät crossiammattilaiselle Jussi Takalle, isäntä-Antille ja meikäläiselle. Yllätyn. Ehkä se oli se fiilis mikä sai laskemaan sukkelammin. Kisassa saa tempuista aikaan hyvitystä, mikä tuntuu todella pirteältä formaatilta. Jokainen saa laskea miten huvittaa, ja joka tyyli on pelkästään hyvästä. Naisissa nopeimman ajan vetää Enni Rukajärvi, yllättäen. Junnuja en muista.

Aw2

Formaatti jatkuu mies-miestä-vastaan. Joudun heti kättelyssä Jussia vastaan. Sehän on sillä selvä. Jussi tosin heittää, että yllättävän pitkään pysyin perässä. Niin kai. Pari bänkkiä ammattimies tosin laski niin nätisti, että jäin kuin täi tervaan.

Nyt en taas elläissäni muista miten muissa heateissa meni. Leppoisassa tunnelmassa aika vain kuluu. Finaaliin tosin päätyivät Jussi ja Saku Tiilikainen. Jussi veti nopeammin, mutta Sakulla oli kovemmat temput. Tiukan väännön jälkeen voittajaksi valikoitui Saku. Päätös sopi ehdottomasti päivän teemaan. Homman nimi ei ole pelkkä sykäasento vaan että lasku näyttää ja tuntuu hyvältä. Siitä kai laskemisessa muutenkin on kyse. Tai ainakin pitäisi olla.

Naisissa voiton nappasi Enni, joka veti vikasta boksista todella hienon takajykän eli nuorisoslangilla bäkin. Tykkäsin.

Aw3

Tällaisia tapahtumia lautailu tarvitsee – ja paljon. Lopulta hauskan häppeninkin pistäminen pystyyn ei ihan hirveästi tarvitse. Muutamalla tyypillä joka jaksaa lapioida tekee jo paljon, ja jopa vielä vähemmällä pärjäisi kuin mitä Pyhällä oli. Kunhan idea on hyvä, niin kivaa on. Ainakin banked slalom on pirun hyvä idea. Toivottavasti niitä useampi jaksaa tehdä.

Illalla oli palkintojenjako ja soittamassa oli aina yhtä kova Relentless. Fiilis oli kuin Mount Bakerilla. Ainoastaan vähän parempi. Näitä lisää. Kiitos Ana. Kiitos lumilautailu.

AWC 2015 voittajat

Naiset
1. Enni Rukajärvi
2. Marja Kumpuniemi
3. Jenni Koli

Miehet
Nopein laskija: Jussi Taka
Knock out -voittaja: Saku Tiilikainen
Knock out -kakkonen: Jussi Taka

Erikoispalkinnot
Paras retropipen laskija naiset: Siv Knudsen
Paras tuikkaaja: Tuukka Tams
AWC 2015 paras tyyli: Mikael Larimo
Haakon flip erikoismaininta: Arto Saraniemi
Vapaa-ajattelijapalkinto: Ilkka Ojansivu

Teksti Tuukka Tams, Kuvat Harri Tarvainen